Jood…en fier Jood…en fier Het Mysterie onthuld Het Mysterie onthuld Pappie Pappie

Nog te zien in Gent

Jood ... en fier

Luk De Bruyker, figurentheater maker, dramatiseerde het boek van historica Tina De Gendt “Gentenaars op vlucht”, het diepmenselijk en ontroerende verhaal van de Joodse bakkersfamilie Bloch, verscheurd door de oorlog.

De titel van het stuk “Jood…en fier” refereert naar een incident in 1981. Onbekenden zetten de graffiti “Jood” op het raam van de bakkerij in de Gentse Veldstraat. Jacques zijn vrouw schreef er in sierlijke letters onder “en fier”.

Het stuk focust op de oorlogsjaren van 40-45. Hoe de familie Bloch op de vlucht sloeg voor het nakend fascisme en de oma in Gent bleef maar gedeporteerd werd… en nooit meer terugkwam.

Zondag 10 en maandag 11 oktober om 20 uur in de Minard, Romain De Coninckplein 2, Gent. Reservatgie en tickets: Minard

Meer info over de voorstelling?

Het Mysterie onthuld

In het kader van het “Van Eyck jaar” kreeg  Taptoe’s erf de opdracht van de stad Gent om een  specifieke productie voor familie’s op te zetten onder de titel  “Het Mysterie onthuld”.
De voorstelling wil een antwoord formuleren omtrent de vele vragen
rond de ontstaansgeschiedenis van het drieluik. De focus ligt dus niet op wat er allemaal met het retabel gebeurde na de creatie, maar op de creatie zelf. Wie schilderde, wie was opdrachtgever, waarom, hoe kwam de triptiek in de Sint Janskerk terecht, welke technieken ontwikkelden de gebroeders Van Eyck om het te schilderen, waar haalden ze hun inspiratie…

Woensdag 3 november in de Nieuwe Melac, Dorpsstraat 31, Zwijnaarde
Reservatie en tickets: Uitbureau

Meer info over de voorstelling?

Pappie, dagboek van het vergeten

Luk noteerde twee jaar lang de evolutie in de dementie van zijn vader en hun onderlinge relatie. Uit de vele kortverhalen distilleerde hij voor TAPTOE’s erf  een avondvullende  voorstelling.

Wekelijks gaat Luk in het lege ouderlijke  huis op bezoek om de post op te halen. Dit is het vertrekpunt om aan de keukentafel oude en nieuwe verhalen te reconstrueren. Hij voert zowel zichzelf als zijn vader en moeder (pappie en mammie) ten tonele. Hoe gaan ze om met “dementie” en hoe het onderling bespreekbaar maken.

Zaterdag 27 november om 15 en 20 uur in de Minard, Romain De Coninckplein 2, Gent.  Reservatie en tickets: Minard

Meer info over de voorstelling?